20 серпня 2019, 11:20, Добрива

Мінерал глауконіт може слугувати альтернативою калійним добривам — вчені

Вчені ТПУ детально вивчили фізико-хімічні властивості мінералу, який добувають на території Томської області. Науковці висунули припущення, що багата глауконітом порода з мінімальною механічною обробкою (подрібнення до стану піску) може стати найбільш ефективною формою внесення в ґрунт в якості добрива, пише agro.ru.

Своє припущення вони перевірили в ході експерименту на пшениці твердих сортів. Виявилося, що і глауконітова порода, і сульфат калію дали приріст врожаю на рівні близько 20%. Різниця між ними була буквально в 2% на користь традиційного добрива.

Однак у глауконіта є важлива перед традиційним добривом перевага — в перший рік використання він віддає в ґрунт лише чверть кальцію.

«Це означає, що після збирання врожаю глауконіт буде продовжувати надавати позитивний вплив на врожайність ще два-три посівних сезони. За цим ми продовжуємо спостерігати в ході своїх експериментів», — зауважив Максим Рудмін, доцент відділення геології ТПУ.

Надалі дослідники планують працювати з глауконітом не лише з Томської області, а й з інших регіонів Росії, де цей мінерал залишається в якості відходів після видобутку руди.