20 серпня 2019, 08:20, Технології

У сегменті нішевих бобових культур рентабельно вирощувати сочевицю — аналітики

За даними Pro-Consulting, сочевицю в Україні вирощують на площі 25,8 тис. га, а урожай в минулому році становив 19,5 тис. тонн. Тим часом, обсяг світового ринку цього продукту у 2017 році становив близько 3,5 млн тонн.

«Україна цілком може повторити досвід Канади, яка за 50 років так розвинула вирощування сочевиці, що стала її найбільшим світовим експортером, поставляючи за кордон понад 2 млн тонн на рік. Ціни на сочевицю на міжнародному ринку можуть досягати і перевищувати 500 доларів/т за червону і 800 доларів/т за зелену, а рентабельність її виробництва в хороший рік доходити до 100%. Природно, що для досягнення таких показників необхідно провести попередні маркетингові дослідження і грамотно скласти бізнес-план вирощування сочевиці», — зазначають аналітики.

Крім того, що сочевиця може збагатити українських фермерів, вона ще здатна врятувати землі, виснажені іншими культурами, особливо соняшником. Сочевиця, як і всі бобові здатна накопичувати в коренях азот, поглинаючи його з повітря. Так що, після цієї рослини вже не потрібно вносити в ґрунт азотні добрива.

Також сочевиця досить невибаглива до погодних умов, вона добре переносить весняні заморозки і літню спеку.

«Шанувальники ідеї здорового харчування також не повинні обходити сочевицю стороною, так як ця рослина в процесі росту не накопичує шкідливі хімікати і радіонукліди. У міру популяризації сочевиці в усьому світі, попит на цей продукт ще більше зросте», — зауважили в Pro-Consulting.