13 серпня 2019, 08:20, Урожай

На вирощуванні павловнії можна отримувати мільйонні прибутки — експерт

В деталях про технологію вирощування павловнії розповів Олександр Опанасюк, директор «Павловнія Груп Україна», пише shotam.info.

«Наші саджанці — це насправді клони, копії рослин з найкращими характеристиками. Клонування дозволяє спрогнозувати усі ознаки, котрими будуть наділені майбутні рослини. Взагалі павловнії більше 20 різних видів, а ми в Україні культивуємо технічний вид родом з Іспанії. Загальні витрати на гектар посадкового матеріалу — 4,5 тис. євро. При розрахунку, що ми висаджуємо 625 штук, на відстані 4х4 метри», — розповідає Олександр Опанасюк.

Після того, як дерево виростає до потрібних розмірів, його зрізають під коріння. Далі корінь починає давати нові пагони, з яких надалі формується стовбур, всього таких циклів у дерева 4-5.

За перший період розвитку — а це 6 років — витрати по догляду за деревами становитимуть 5-6 тис. євро на 1 га. За другий — зменшаться на 30-40%. Усі витрати прив’язані до циклу розвитку рослини.

«За один цикл у 5 років з гектара фермер отримає близько 400 кубів на ліс-кругляк. Вартість одного куба такої деревини — 100-120 євро. Вважайте, це 48 тис. євро. Якщо вирахувати саму вартість посадкового матеріалу та догляду за ділянкою, то на рік ви отримуватимете чистими близько 7,4 тис. євро прибутку з гектара — не враховуючи «бонусів» від меду, наприклад. Звісно, можна домовитись про збут деревини і з європейськими компаніями — там за деревину дають від 180 євро за кубометр», — зауважив директор компанії «Павловнія Груп Україна».

За його словами, головне — перші пару років ретельно доглядати за полем, де росте павловнія, і тримати його у чистому вигляді. Не давати можливості бур’янам забивати і глушити насадження. Тому що вони відберуть частку поживних речовин, додатково заберуть вологу — і тим самим відберуть можливості для росту саджанців.

Перший рік росту вважається нульовим — це адаптація та укорінення рослини. Наступної весни дерева зрізаються під корінь. З цього моменту починається перший цикл розвитку рослини.

«Протягом першого циклу розвитку павловнієвого лісу — 5-6 років — ви можете поставити пасіку серед дерев і мати павловнієвий мед. Ми ще не займалися медом, хоч це і додатковий приємний бонус до коштовної деревини», — підсумував Олександр Опанасюк.

Довідка: підприємство «Павловнія Груп Україна» — єдине на території України, що має всі дозволи для реалізації саджанців такої рослини як павловнія (високорентабельна технічна сільгоспкультура). Цього року підприємство вирішило посадити ще й 100 га конопель.