12 серпня 2019, 17:35, Урожай

На Херсонщині виростили кавуна-рекордсмена

Про це повідомляє ukrinform.ua.

«Ми представили американський сорт Кароліна Гросс. Дозріває за 115-120 днів, для порівняння, наші сорти — за 80 днів. Цей сорт не гібрид, тому ми зупинилися на ньому, він має перевагу — за 2-3 роки він адаптується під місцевий клімат», — розповів голова ФГ «Фаворит» Іван Яланський.

За його словами, кавун цього сорту може полежати 2-3 місяці і при цьому не втрачає смакові якості. Як розповів фермер, кавуни вітчизняних сортів спрямовані на розміри від 5 до 10 кг, американська селекція ширша — є маленький розмір (3-4 кг) і є сорти — 30-60 кг.

Вирощують кавуни у цьому господарстві на піщаних землях, це знамениті Олешківські піски, каже фермер. Це означає — багато сонячних днів і гарна якість кавуна.

Насіння кавуна для фермерського господарства, що стало переможцем цьогорічного конкурсу, привезла із Сакраменто (США), де вже проживає 15 років, Меланія Коваленко. Цього року вона теж приїхала до рідні на Голопристанщину.

«Ми об’єднуємо велику кількість виробників на Херсонщині, і на фестивалі представлена продукція наших фермерів. Це 6 сортів та гібридів нашої та іноземної селекції — є червоний, є жовтий кавун. Люди дають оцінку за такими критеріями, як солодкість, соковитість та загальний вигляд. І ця оцінка споживачів важлива — щоб ми знали, на який кавун більше звернути увагу. Тому що наші виробники хочуть створити географічне зазначення «Херсонський кавун», і для цього вони повинні зрозуміти, який сорт може бути впізнаним не лише в Україні серед споживачів, але й за її межами», — зауважив Олександр Синюк, керівник громадської організації «Земля Таврії».