12 серпня 2019, 11:20, Урожай

На Черкащині цьогоріч прогнозують рекордні врожаї соняшнику

За даними черкаського обласного гідрометеоцентру, раннє накопичення тепла, швидке прогрівання ґрунту дозволило аграріям області розпочати сівбу соняшника в ранні строки. Площа, засіяна в цьому році культурою, є рекордною — 204,1 тис. га. Валовий збір, з урахуванням засіяних площ прогнозується на рівні 610 тис. тонн, пише progolovne.ck.ua.

Погодні умови початку вегетаційного періоду культури були сприятливими для його росту та розвитку, що підтверджено спостереженнями агрометеорологів на тестових полях області.

«Аномально тепла погода у червні, обумовила прискорений розвиток рослин та скорочення міжфазних періодів. А дефіцит опадів з початку вегетаційного періоду теж був не надто сприятливим для нього. Але завдяки високій вологості повітря в денні години, значних перепадів температури від дня до ночі, тривалих рясних рос, стан посівів не погіршився», — зазначають фахівці.

Варто зазначити, що саме в останні роки спостерігалася найбільш висока врожайність, а роком рекордсменом є 2018, коли в середньому по області було зібрано 3,2 т/га при загальнодержавному майже 2,3 т/га. Найбільш низький за останні роки було зібрано в посушливому 2007 році — в середньому 1,5 т/га.

Читати по темі: Високі прогнози по врожайності соняшника в Кернел тa Імпульс Плюс — АгроЕкспедиція