8 серпня 2019, 14:35, Насіння

Американські вчені працюють над селекцією посухостійких сортів сої

Доцент кафедри рослинництва і екологічних наук університету Південної Кароліни Сруті Нараянан і керівник програми селекції сої в науково-освітньому центрі Pee Dee Бен Фелл, працюють над селекцією посухостійких сортів сої, пише glavagronom.ru.

«Посуха є основним екологічним фактором, який обмежує урожай сої на південному сході Сполучених Штатів. Протягом багатьох років виробники висівали насіння сої в сухий ґрунт, сподіваючись, що піде дощ і забезпечить появу сходів. Часто ми стикалися з тривалою посухою, яка приводила економічних втрат та поганого проростання. Метою нашого дослідження є розробка посухостійких сортів сої», — відзначив Сруті Нараянан.

За його словами, зрошення може допомогти в умовах низької вологості, проте це потребує додаткових витрат. Наразі в Південній Кароліні зрошуються менше 20% площ під соєю.

Вчені вважають, що для початку проростання кожне насіння має поглинати воду не менше ніж на 50% від своєї ваги. Для появи сходів необхідно більше води.

За словами дослідників, довгі первинні коріння допомагають рослині сої досягти глибших шарів ґрунту, де є вода, тим самим, поліпшивши схожість при низькому рівні вологи.

У дослідженні студент магістратури Харрісон Фрід з Балтімора розглянув здатність коренів сої проникати у твердий ґрунт. Мета дослідження полягає в тому, щоб коли-небудь створити сорти сої з корінням, які матимуть змогу проникати глибше в землю, роблячи рослини більш посухостійкими та здатними краще поглинати необхідні поживні речовини.