7 серпня 2019, 17:20, Україна

Вінниччина стає перспективним регіоном для вирощування винограду

За даними Департаменту АПР Вінницької ОДА, середня урожайність винограду в Україні минулого року з 1 га насаджень у плодоносному віці становила 12,7 тонн. Найвищою вона була у Вінницькій області, і становила 39,6 т/ га. Відтак в області вивчаються всі аспекти та можливості розвитку виноградарства.

Станом на 2018 рік площа виноградників в області становить 110 га. У 2019 прогнозується посадка ще 3 га винограду.

«Південні райони Вінниччини, як от Ямпільський, Могилів-Подільський, мають можливості для збільшення площ та подальшого  розвитку галузі виноградарства. На користь цього також свідчить те, що Національний науковий центр «Інститут виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова», провідний науковий заклад галузі в Україні, звернувся до Департаменту агропромислового розвитку та природних ресурсів облдержадміністрації з пропозицією щодо співпраці, наукового супроводу та закладення дослідних посадок винограду в кількох районах нашої області. Пропозиція безумовно цікава і зараз вивчаються всі аспекти та можливості її реалізації», — підсумували в обласному Департаменті.

Нагадаємо, найбільша площа виноградників у плодоносному віці знаходиться в Одеській області — 27,4 тис. га (64%), Миколаївській — 5,5 тис. га (13%), Херсонській — 4,5 тис. га (11%) та Закарпатській — 3,4 тис. га (8%) областях.