7 серпня 2019, 08:20, Урожай

Інвестиції в органічне ягідництво окупаються протягом п'яти років — аналітики

Найпопулярнішими у вітчизняних фермерів ягодами є полуниця, малина і смородина. Освоєння ягідниками передових технологій вирощування продукції, її збирання зі збереженням товарного вигляду, заморозки і упаковування розширює можливості для реалізації продукції на міжнародних ринках. Прогнозується, що до 2024 року за кордон буде відправлятися майже 100 тис. тонн українських ягід на суму 192,2 млн доларів.

Частку від цих доходів отримають і фермери, які займуться вирощуванням органічних ягід. Така продукція, що володіє винятковою екологічністю, дуже популярна серед європейців, та й на українському ринку до неї проявляють все більший інтерес. Внутрішнє споживання поки стримує ціна на органічні ягоди, яка в 3-3,5 рази вище звичайної, але для платоспроможних ринків розвинених країн це не є великою проблемою.

Вирощувати екологічно чисті ягоди набагато складніше, ніж звичайні, а господарство, яке спеціалізується на цьому, повинно пройти сертифікацію.

За розрахованого аналітиками Pro-Consulting бізнес-плану, найбільш місткою статтею витрат є закупівля саджанців, на них виділено 45% загального обсягу інвестицій, на закупівлю сільгосптехніки та іншого обладнання піде 19% коштів, ще 22% припаде на проведення підготовчих робіт і 14% — на поповнення оборотних коштів протягом року до першого врожаю.

Згідно з розрахунками, виконаними в рамках бізнес-плану вирощування органічних ягід, всі витрачені на створення господарства кошти повернуться у вигляді чистого прибутку протягом п'яти років (61,3 місяця) з урахуванням дисконту.