17 березня 2017, 15:54, Добрива

Для ріпаку навесні пріоритетними мають бути внесення азоту й сірки

Про особливості підживлення ріпака навесні SuperAgronom.com розповів Дмитро Шевченко, агроном з Миколаївщини.

«Ріпаку навсені треба дати, головне, азот. І його треба багато, щоб розраховувати на нормальний врожай. Хтось може пошкодувати тих додаткових 800 чи 1000 грн на селітру, а потім недобере мінімум тонну зерна. Тому треба дивитись з нормами внесення по стану рослин, по густоті посіву, але 50-60 кг азоту на га — це для ріпака не підживлення. Це викинуті гроші. Якщо вносити селітру, то треба дати хоча б 300 кг/га і чим раніше, тим краще. Я вношу по мерзло-талому завжди, кожен рік ловлю той день-два, коли можна вкинути добрива вночі. Техніка виходить в поле о 9 вечора і чекає поки морозець не «схопить» землю, тоді й починаєм», — ділиться досвідом Дмитро Шевченко.

А ось внесення навесні нітроамофоски чи інших комплексних добрив він не схвалює. Крім даремних витрат коштів це нічого не дасть. А може ще й нашкодити в кінцевому підсумку.

«Фосфор, навіть якщо він вам і розчиниться, якщо дощі підуть, то далеко він не піде — лишиться весь зверху. А там де фосфор, там і корінь буде — нагорі. А коли припече, то цей корінь весь згорить, працювати в сухому ґрунті він не буде. На врожай це дуже впливає, коли корінь не розрісся вглибину» — говорить агроном.

Разом із азотом слід вносити лише сірку — вона навесні буде дуже корисною. По-перше сірка підвищує засвоєння азоту, а по-друге — запобігає витягуванню рослин та їх поляганню під вітром та урожаєм.