4 серпня 2019, 13:00, Насіння

Сучасні сорти пшениці більш стійкі, ніж вважалося раніше

Проаналізувавши п’ять десятиліть розведення пшениці в Європі, колектив науковців під керівництвом Кая Восс-Фельса виявив, що сучасна пшениця перевершує старі штами в польових випробуваннях як за оптимальних, так і за несприятливих умовах, пише agro.guide.

Існує загальна думка, що сучасна пшениця так сильно змінилася, що стала генетично слабкою і повністю залежною від великих доз добрив і пестицидів. Щоб перевірити це, науковці провели ретельне вивчення 200 штамів пшениці, які використовувалися в Західній Європі протягом останніх 50 років. І з’ясували, як ті ростуть з різним рівнем мінеральних добрив та засобів захисту.

В результаті вони виявили, що сучасні сорти дають високі врожаї з меншою потребою в хімічних речовинах у порівнянні зі старими. Нова пшениця показала поступово накопичені генетичні варіанти, завдяки яким штами не тільки показували більш високі врожаї, але й покращували стійкість до хвороб, ефективність використання поживних речовин, ефективність фотосинтезу та якість зерна.

«Існує думка, що інтенсивний відбір і розмноження, яке дало високопродуктивні сорти пшениці, що використовуються в сучасній культурі, також зробило їх менш стійкими і більш залежними від хімічних речовин. Проте наші дані однозначно свідчать про те, що сучасна пшениця перевершує старі сорти навіть в умовах зниженої кількості добрив, фунгіцидів і води. Ми також виявили, що генетичне різноманіття в межах досить вузького сучасного генофонду пшениці достатньо багате, щоб потенційно збільшити урожайність на 23%», — розповідає Восс-Фелс.

Отримані результати також можуть стати поштовхом для розробки більш стійких сортів до умов навколишнього середовища, наприклад, посухи.

Як йдеться в повідомленні університету, аби спрогнозувати оптимальні схрещування, вчені вдалися до використання штучного інтелекту.