3 серпня 2019, 09:00, Україна

Названо ключовий аргумент на користь вирощування жимолості в Україні

На думку аналітиків Pro-Consulting, українським виробникам також пора заходити на ці платоспроможні ринки, поки це не зробили конкуренти з інших країн.

Сьогодні плантації жимолості вже можна зустріти у Львівській, Хмельницькій та Київській областях, звідси походять ягоди під уже відомими в Україні та за кордоном брендами «Еко Віста», iBerry і Star Berry. Найбільший в Україні ягідник площею 30 га закладає фермерське господарство «Лада» на Волині. Там планують вирощувати аж 12 сортів жимолості різного періоду дозрівання, що дозволить господарству збирати ягоди з травня по липень.

«Жимолость дуже невибаглива рослина і, на відміну від лохини, може витримувати навіть тридцятиградусні морози. Головною проблемою при її комерційному вирощуванні є підібрати досить солодкі сорти, які сподобаються споживачам. Адже ягода жимолості може бути і солодкою, і кислої, і навіть з гірчинкою», — розповідають фахівці.

Окрім цього, ягоди жимолості наповнені органічними кислотами, вітамінами А, В, С; мікроелементами кальцію, йоду, калію, фосфору, фруктозою, сахарозою, дубильною речовиною і пектином.