2 серпня 2019, 11:25, ЗЗР

Швейцарія планує заборонити фунгіциди на основі хлороталонілу

Федеральне управління сільського господарства у співпраці з Федеральним управлінням з безпеки харчових продуктів і ветеринарії розглядає питання про відкликання дозволу на всі препарати, що містять цю діючу речовину, пише swissinfo.ch.

За словами спеціалістів, хлороталоніл особливо токсичний для риб та водних безхребетних. Вплив цієї речовини може спричинити шкоду гризунам.

Заборона використання діючої речовини набуде чинності в Європейському Союзі у 2020 році. Дане рішення пов'язане з висновками Європейського агентства з безпеки продуктів харчування про те, що хлороталоніл може становити небезпеку для здоров'я людини.

«Продукти, які могли бути схвалені 20 років тому, не обов'язково будуть схвалені і сьогодні», — заявили представники незалежної аудиторської компанії, яка розглядає питання реєстрації пестицидів у Швейцарії.

Зазначається, що в останні роки вимоги до реєстрації засобів захисту рослин лише зростають. Уряд вживає заходів для запобігання забруднення питної води пестицидами. Але критики кажуть, що цих заходів поки що недостатньо.

Інфографіка: Заборонені діючі речовини пестицидів у Європі та Україні