2 серпня 2019, 08:20, Україна

Кінець липня в Україні видався рекордно спекотним та дощовим — Метео Фарм

За даними моніторингу Метео Фарм, в Південних областях в цей час позначка термометрів зупинилась на відмітці плюс 35-36°С. Також 35°С градусів зафіксовано в Закарпатській, Чернівецькій, Вінницькій та Дніпровській областях. За звітний період повсюди спостерігались опади у вигляді короткочасних злив та гроз. Лише 28-29 липня майже на всій території України панувала сонячна та суха погода.

Середньодобова температура повітря протягом третьої декади на Сході становила плюс 23°С. На Заході та в Північних областях — 21-22°С. В південних областях — 25°С. В центральних областях температура коливалась від 22 до 24°С. В нічні години мінімально температура повітря опускалась до плюс 9°С, в Сумській та Тернопільській областях.

Середньодобові показники температури ґрунту найнижче опускались до плюс 20°С в західних та північних областях, а найвище зросли до плюс 25°С в південних областях. Мінімально температура знижувалась до плюс 10-11°С в Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях.

Найнижчий рівень зволоження ґрунту спостерігався на Півдні 11-16%, в Західних областях цей показник мав найвищий рівень — 19-23%. Вологість повітря перебувала в межах 48-68%. Атмосферний тиск в межах 756-759 мм.рт.ст.

Найбільшу кількість активних та ефективних температур з початку вегетації накопичено в  Херсонській області. Також високими показниками відзначились Запорізька, Миколаївська, Донецька та Луганська області. Найменшу кількість активних та ефективних температур накопичили Житомирська та Львівська області.

Основна маса опадів протягом третьої декади липня сконцентрувалась в Луганській, Рівненській, Житомирській та Волинській областях. Критично мало опадів зафіксовано в Південних областях, що сприяло ще більшим проявам посухи на цій території.

Гідротермічний коефіцієнт зволоження, який показує вологість клімату вказує на дуже сильну посуху в Південних та Центральних областях. Найкраще зволожені Рівненська, Луганська та Житомирська області.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.