1 серпня 2019, 15:35, Світ

Британські фермери підтримали заклик на легалізацію ГМ-культур

Борис Джонсон, очолив пост прем’єр-міністра 24 липня та в першому ж своєму виступі заявив, що бажає для Великобританії «звільнення» від ГМО правил, пише bloomberg.com.

Такий крок суперечить політиці щодо ГМО, яка діє в більшій частині Європейського Союзу, де на тлі хвилювань стосовно вплину на навколишнє середовище, використання генномодифікованих культур обмежено.

«Давайте створимо стійкі до хвороб культури, які будуть годувати світ», — звернувся із закликом до представників біологічних наук Великобританії Борис Джонсон.

Національний Союз Фермерів виступив з позицією, що цей крок може допомогти фермерам використовувати кращі технології та бути конкурентоспроможними.

Попри те, що ГМ-культури рідко зустрічаються в Європі, вони є основою бізнесу багатьох провідних світових виробників.

Велика частина кукурудзи і сої, що вирощуються в США, Бразилії та Аргентині, протягом багатьох років вироблялася з ГМ-насіння. Деякі з таких культур вирощуються в Іспанії, також ГМ-сорти бавовнику, ріпаку та цукрового буряку, культивуються по всьому світу.

У недавньому звіті Інституту світових ресурсів говориться, що ГМО — ключовий фактор, який допоможе нагодувати зростаюче населення планети, оскільки світ стикається з глобальним потеплінням та дефіцитом води.

Пропозицію Джонсона, ймовірно, будуть стимулювати додаткові інвестиції в сектор ГМО, який через позицію ЄС щодо біотехнологій, довгий час не розвивався.

Однак, пройде час, перш ніж ГМ-культури отримають широке поширення в Великобританії. Крім того, вченим може знадобитися час для селекції насіння, придатного для клімату і потреб Великобританії.