31 липня 2019, 10:20, Україна

На Луганщині ліквідовано осередки масового поширення сарани

Оскільки вогнище розповсюдження цього небезпечного шкідника розташоване на лінії розмежування, виникла проблема щодо контролю її чисельності. На цій території неможливо використання сільськогосподарської авіації, а наявність мінних полів — ускладнює проведення будь яких наземних заходів з ліквідації саранових, повідомляють в НААН.

До екстрених заходів було залучено підрозділи МНС, військових саперів та авіаспостереження безпілотними літальними апаратами для визначення меж розповсюдження сарани. В результаті проведена обробка залежних земель із застосуванням хімічних засобів захисту рослин.

«За сприяння начальника управління фітосаніторної безпеки ГУ Держпродспоживслужби Луганської області, Ляскевича І. Ю. та  головного спеціаліста, державного фітоінспектора ГУ Держпродспоживслужби Луганської області  Сухаревського С. А., проведено обстеження на полях с.-г. культур, де відмічено масовий літ саранових та безпосередньо у місцях резервацій — на закинутих землях і прилеглих територіях. Співробітниками Інституту захисту рослин НААН визначено видовий склад шкідника — сарана перелітна (Locusta migratoria L.). Після проведення захисних заходів чисельність шкідників в осередках значно знизилась і на даний час становить 2 екз./м², що на рівні або нижче ЕПШ», — йдеться в повідомленні НААН.

Окрім цього, відповідним службам на місцях було надано консультації щодо подальшого проведення захисних заходів, з урахуванням особливостей зони проведення нагляду.