17 березня 2017, 10:24, Технології

Агроном: головне для урожаю сої — глибока коренева система

Про секрети вирощування сої та системи обробітку ґрунту розповів Юрій Снісаренко, головний агроном ТОВ «Прогрейн Укр», пише журнал «Зерно».

Запорукою високих врожаїв головний агроном вважає дотримання ключових елементів технології вирощування. Це й основний обробіток ґрунту, і мінеральне живлення, й оптимальна густота посіву.

«Багато сперечаються про системи основного обробітку ґрунту, на це я завжди відповідаю, що яка у вас система обробітку — не головне. Застосовуйте будь-що: No-till, Mini-till, Strip-till, чизелювання, класичну оранку, але використаний вами спосіб обробітку повинен сприяти головному — росту потужної і добре сформованої кореневої системи культури», — говорить Юрій Снісаренко.

Він розповідає, що до ключових факторів, які обмежують урожайність сої, належить також і волога.

Посухи останніх років зменшували збори сої по всій Україні, навіть на Заході. При цьому велике значення має сила, час і тривалість прояву посухи. Травневі суховії вивітрюють вологу з верхнього шару ґрунту, що збільшує ризик отримання зріджених і нерівномірних сходів, посуха червнева співпадає із початком цвітіння сої і призводить до абортації певної кількості квітів, липнева — ще більше посилює абортацію квітів та бобів, а посуха у серпні — на початку вересня є найгіршою, оскільки в ці два місяці йде формування та інтенсивний налив насіння.

«Два роки тому я спілкувався з агрономами на Львівщині, розповідав про технологію вирощування сої в умовах прояву посухи. Один із присутніх заперечив, мовляв, що ви розповідаєте, адже у мене дощі, як правило, через день... І того року на Львівщині та Рівненщині трапилася така посуха, що повисихали навіть меліоративні канали на полях. В умовах сьогодення посуха може проявитися будь-де, незважаючи на регіон. І виходити треба саме з цього»,  — зауважує Юрій Снісаренко.