29 липня 2019, 13:35, ЗЗР

Сарана продовжує масово шкодити сільгоспкультурам на Донеччині

Наразі триває розвиток саранових, переважно нестадних видів, що живляться у місцях резервації (пасовищах, неугіддях, багаторічних травах), подекуди у крайових смугах цукрових буряків, соняшнику. Про це інформує Департамент АПР Донецької ОДА.

«Саранові — злісні вегетаріанці, але тільки декілька видів утворюють величезні зграї та мандрують на значні відстані, приносячи загибель усьому, що росте. Пошкоджує листя, стебла, плоди різноманітних сільськогосподарських і лісових культур — хлібних злаків, бобових трав, кукурудзи, соняшнику, зернобобових, овочевих, баштанних, технічних, лікарських, плодових культур, винограду тощо», — йдеться в повідомленні.

Вирішальне значення при боротьбі зі шкідником мають своєчасно і ретельно проведені обстеження сільськогосподарських угідь під час відродження личинок та утворення куліг.

Фахівці радять проводити обстеження угідь після сходу сонця і до 9 години або з 18 і до заходу сонця, коли саранові в стані відносного спокою перебувають на рослинах. Обприскування виконують за чисельності італійського пруса 2-5, нестадних саранових — 10-15 екз. на кв. м.