28 липня 2019, 13:00, Урожай

Науковці виявили новий спосіб підвищення врожайності сої

Дослідники з'ясували, що рослини сої мають гени, які пригнічують утворення бульб. Азотфіксуючі бактерії Rhizobia дезактивують ці гени за допомогою невеликих РНК — коротких нуклеотидних послідовностей, які руйнують генетичні коди в генах сої, пригнічують утворення бульб, передає glavagronom.ru.

«Аграрії, як правило, додають азотні добрива для збільшення врожайності сої, але це не економічне рішення, тому що добриво пригнічує утворення бульб. Щоб збільшити потенціал врожайності рослини, важливо підвищити ефективність фіксації азоту. Ми продемонстрували, що Rhizobia може продукувати невеликі РНК, які заважають функціонуванню генів сої. Контроль над цими процесами може збільшити кількість атмосферного азоту, який соя засвоїть, і підвищити врожайність», — зауважив професор кафедри агрономії Університету Пердью.

За словами селекціонерів, використовуючи результати цього дослідження, вони зможуть вивести нові сорти сої та інших бобових, які будуть зв'язувати більше атмосферного азоту. Це призведе до більш високої врожайності та мінімізує кількість азотних добрив, яке необхідно вносити в ґрунт.

Соя в монокультурі. Рекомендaції aмерикaнських фaхівців
Читати

Довідка: Rhizobia — бактерії, що входить до групи бульбочкових бактерій. Це ґрунтові бактерії, які здатні фіксувати азот. Бактерії колонізують клітини кореня рослини, утворюючи кореневі бульби. За умов зниженого вмісту кисню, вони перетворять атмосферний азот в аміак, забезпечуючи рослині доступ до органічного азоту. В обмін рослина постачає бактеріям цукри, що утворилися в ході фотосинтезу, і забезпечує їм анаеробні умови.