26 липня 2019, 14:20, ЗЗР

На Рівненщині вирішують питання утилізації непридатних пестицидів

Під час обстеження працівники ДСНС Рівненщини виявили, що пестициди вже 20 років зберігаються у семи бетонно-полімерних контейнерах, де знаходиться понад шість тонн непридатних для використання отрутохімікатів. Наразі отрутохімікати знаходяться у мікрорайонні Тинному, передає rivnepost.rv.ua.

За результатами досліджень працівників обласного лабораторного центру, хлорорганічних, фосфорорганічних пестицидів та синтетичних піретроїдів поблизу контейнерів не знайшли.

У таких контейнерах отрутохімікати можуть зберігатися понад сто років, проте з часом вони можуть руйнуватися. Тому представники управління НС Рівненщини радять якнайшвидше вивезти ці контейнери з Тинного. Утилізацією пестицидів та агрохімікатів займається ТОВ «Еко-Нова», яке у місті Баранівці Житомирської області. Нині він не працює, але керівництво згодилося забрати контейнери з пестицидами з Тинного для зберігання на території заводу. Для того, аби вони перевезли контейнери, потрібно близько 402 тис. грн.

Депутати ухвалили, що міський голова має подати офіційний запит до ТОВ «Еко-Нова», чи справді завод готовий взяти на зберігання пестициди з Рівненщини. Після того, як завод офіційно погодиться взяти на зберігання сім контейнерів отрутохімікатів, то комісія ще раз розгляне питання про виділення коштів.

Крім того, контейнери з отрутохімікатами також є на складі колишнього колгоспу у районні Басового Кута у Рівному та у Великій Омеляні.