26 липня 2019, 18:20, Урожай

В Україні продовжують масово скорочуватись площі під картоплею

Про це заявила Оксана Руженкова, директор Української асоціації виробників картоплі, повідомляє еxpres.online.

Картопля втрачає статус «другого хліба» на столах українців. Так європеєць споживає 140 кг бульби за рік, співвітчизники — 95 кг. Високі ціни на картоплю (17-20 грн/кг), низька врожайність культури та згортання професійного картоплярства — ось основні тенденції сезону 2019.

«Постійні перепади температур, які спостерігались в усіх регіонах України, сприяли поширенню хвороб картоплі. У поєднанні із посухою в одних областях та з паводками в інших цього року прогнозуємо низьку врожайність культури. Через це ціна на картоплю вдвічі вища, ніж у 2018 році. Гуртова ціна на рівні 10-12 грн/кг, роздрібна доходить до 20 грн/кг. На високі ціни впливає також неврожай картоплі в Європі. Через аномальну спеку та низьку врожайність західні сусіди змушені закуповувати бульбу у Молдові та Україні», — прокоментувала вона.

Щодо прогнозів, то говорити про дефіцит картоплі на українських ринках зарано. Бо близько 90% другого хліба вирощується на присадибних ділянках населенням. Але у промисловому картоплярстві спостерігаються негативні тенденції.