16 березня 2017, 13:17, Технології

Надранній посів багатьох культур може стати нормою

Про переваги надраннього посіву та власний досвід цього методу розповів Олександр Карпов, агроном з Львівщини.

Він вважає, що стрімкий набір температур навесні, раннє настання спекотних умов і висушування ґрунтів призводять до зниження урожайності багатьох ярих культур. Виходів є два: або застосовувати зрошення, мульчуваня та інші методи накопичення вологи, або ж зміщувати строки сівби.

Сам він ще 30 років тому експериментував з сівбою ярих культур навіть в лютому по мерзло-талому ґрунту. Позитивні результати отримував з надраннім посівом гороху, люпину, сої, ярого ріпаку, гірчиці, ячменю, вівса й пшениці.

Температурні рекомендації щодо сівби цих культур, наведені у підручниках, вважає Олександр Карпов, не відповідають реаліям сьогодення. За такого стрімкого потепління, як цієї весни, поля втратять багато вологи ще до настання оптимальної температури ґрунту.

«Якщо сіяти в холодний ґрунт, які є ризики? Їх насправді три головних — грибкові хвороби, нерівномірні сходи та пізні заморозки. По хворобах зараз є безліч протруйників, можна комбінувати по кілька препаратів і не мати випадів взагалі. Від нерівномірності сходів потрібна якісна підготовка ґрунту ще з осені і при посіві — для цього зараз є відповідна техніка. А от по заморозках агроном сам повинен вирішувати як застерегтися. Якщо ґрунти не промерзають глибоко, як піщані, якщо культура може відновитись навіть при пошкодженні надземної частини, то її можна сіяти раніше рекомендованих строків», — ділиться досвідом бувалий агроном.