24 липня 2019, 12:19, Україна

На Волині закладуть найбільшу в країні плантацію жимолості

Господарство закупило саджанці in vitro у вінницькому ТОВ «ФруТек». У другій половині червня їх висадили у відкритий ґрунт на площі 12 га, ще 18 га планують засадити до кінця поточного року, інформує Департамент АПР Волинської ОДА.

Науковець Віталій Пахольчук, який надає фермеру науково-агрономічний супровід розповів про особливості вирощування ягід жимолості.

З його слів, ця культура непримхлива та морозостійка, проте потребує органічних добрив. Рослина придатна для вирощування на широкому спектрі ґрунтів (pH 5,0-7,5). Плодоносити жимолость розпочинає на 3 рік вирощування та продовжує щонайменше 30 років. Урожайність становить 12-15 т/га.

ФГ «Лада» закладає 12 сортів жимолості, від ранньостиглих до пізніх. Відтак, збір ягід на господарстві триватиме з кінця травня — до липня.

Також Віталій Пахольчук зазначив, що жимолость багата на макро- і мікроелементи. Вона посідає перше місце серед дикорослих ягід за вмістом магнію і натрію. Ягода містить калій, фосфор, кальцій, залізо, марганець, мідь, кремній, алюміній, стронцій, барій, йод і навіть селен.