25 липня 2019, 16:40, Добрива

З рослинних рештків томатів в Іспанії виробляють біодобриво

Біодобриво отримують з рослинних рештків томатів, які пройшли процес біосоляризаціі (процес обробки сонячною радіацією, при якому знищується велика частина патогенів, нематод, бактерій та інших паразитів), пише agroday.com.ua.

Біодобриво пройшло перевірку в теплиці, що симулює умови садівництва провінції Альмерія. Продукт, призначений для захисту ґрунту при вирощуванні томатів, одночасно дозволяє позбутися від патогенів та інших напастей екологічно чистим способом. В результаті дослідів з’ясувалося, що врожайність і якість томатів, оброблених новим біодобривом, нічим не поступалася результатами, отриманими при використанні традиційних хімічних добрив.

Широке поширення теплиць в Альмерії стикається з цілою низкою екологічних проблем. Так, аграріям потрібно виробити ефективний спосіб обробки, зберігання та утилізації рослинних залишків що забруднюють місцеві водойми та провокують поширення шкідників.

У майбутніх дослідженнях вчені мають оцінити, як розвиток техніки біосоляризації та біофумігації допоможе підвищити рентабельність і екологічність сільського господарства.