23 липня 2019, 16:20, Урожай

Небезпечна хвороба загрожує врожаям кукурудзи в США

Сплеск розвитку чорної плямистості був виявлений в минулому році в штаті Індіана. Дослідники сподівалися, що це епізодичний випадок, проте в цьому році ситуація повторилася, пише agropravda.com.

Чорна плямистість раніше була помічена в регіонах Латинської Америки з вологими умовами і помірним кліматом, зокрема, в Мексиці, де вона встигла завдати відчутної шкоди. Тепер цілком ймовірною є загроза подальшого поширення цього небезпечного захворювання кукурудзи.

Сівба кукурудзи 101 рівня (поради американських фахівців)
Читати по темі

Причиною захворювання є гриби Phyllachora maydis і Monographella maydis. При ураженні ними листова частина рослин кукурудзи покривається чорними округлими плямами, по краях яких виникають некротичні плями. Надалі це призводить вже до відмирання всього листа.

За нинішніми даними спори грибів, що викликають чорну плямистість, не переносяться з посівним матеріалом кукурудзи. Зараження відбувається шляхом потрапляння рослинних залишків кукурудзи або безпосередньо перенесення спор вітром. Видимі ознаки захворювання зазвичай проявляються під час цвітіння.

Оптимальними умовами для розвитку чорної плямистості є температура до 20°С при високій вологості повітря.