18 липня 2019, 17:10, Технології

Розумні добрива допоможуть сповільнити глобальне потепління

Мінеральні добрива допомагають фермерам отримувати високі врожаї та годувати зростаюче населення планети, проте, природі вони все ж завдають шкоди. Одна з проблем полягає в надмірному використанні підгодівлі — нерідко добрива бездумно розприскують або розкидають на величезних площах, пише hightech.plus.

Для вирішення проблеми в останні десятиліття були винайдені добрива з контрольованими вивільненням. Замість звичайних гранул хімічні речовини таких добрив знаходяться в спеціальних «капсулах», вони повільніше надходять в ґрунт, що дає змогу рослинам поглинати їх не за один прийом.

Капсули можна налаштувати таким чином, щоб вони вивільняли порції добрива з певними інтервалами, в залежності від нюансів ґрунту, температури, кислотності та вологості. У поєднанні з використанням алгоритмів та картографування ґрунтів така схема різко скорочує використання добрив. Це у свою чергу дозволяє заощадити на витратах та покращити стан місцевих екосистем.

Відповідно до недавнього дослідження фахівців з Університету штату Мічиган, «розумні» добрива та дистанційна оцінка сільгоспугідь можуть скоротити викиди парникових газів на 6,8 млн метричних тонн щорічно. Це аналогічно викидам 1,5 млн автомобілів.

Вчені відзначають, що завдяки новим технологіям фермери можуть визначити найпродуктивніші ділянки своїх угідь і вносити туди добрива в першу чергу. Тим часом, місця, де особливості ґрунтів роблять сільське господарство занадто витратним, можна звільняти від сільськогосподарського обробітку.