15 березня 2017, 12:51, Посівна

Погодні ризики для озимини зберігатимуться ще протягом двох тижнів

Про ризики весняної пори для агрономів виданню «Кіровоград 24» розповів Герман Седрик, керуючий партнер страхового брокера EUROP Insurance Brokers.

«Зараз важко сказати, яких збитків можуть зазнати агровиробники. Картина залежатиме від подальшої погоди. Про можливі збитки варто говорити не раніше, ніж за 2 тижні. На даний момент ситуація не є катастрофічною. Це стосується й озимої пшениці, й озимого ріпаку. Інша справа, як погода поводитиметься далі. В Україні зараз спостерігається потепління. Спеціалісти кажуть, що такої теплої весни не було кілька років. Уже починається вегетація. І якщо в цей період різко похолодає, то це загрожує негативними наслідками», — говорить Герман Седрик.

Проблеми з пошкодженням озимини морозами та льодовою кіркою можливі в кількох областях України, говорить експерт. Зокрема, на Слобожанщині та Одещині.

«Нам достеменно відомо, що певні проблеми виникли в Харківській та Сумській областях. Там взимку морози сягали 22°. При цьому сніговий покрив був незначним: на полях він складав близько 5 см. Подібна ситуація спостерігалася у низці районів Одеської області. Тут видалася морозна та водночас малосніжна зима. Та як це позначилося на посівах озимих культур, як я вже казав, з’ясується пізніше. Поки заяв про ризикові події від наших клієнтів із цих регіонів ми не отримували», — заявив Герман Седрик.