15 березня 2017, 11:26, ЗЗР

Екологи вимагають заборонити в Україні використання ацетохлору

Про наслідки застосуваня небезпечного препарату на РІвненщині розповіла Алла Войцехівська, еколог МБО «Екологія-Право-Людина», в ефірі «Громадського радіо».

«Підприємство «Акріс Агро» розпилює пестициди на 30 сіл Рівненщини вже 2 роки поспіль. Це відбувається як через шланги, так і за допомогою авіації. Ми написали скаргу до державної авіаційної служби, і нам повідомили, що лише капітана гелікоптера притягнули до адміністративної відповідальності. 

Пестициди розпилювали за кілька метрів від помешкань людей, бризки були на вікнах. Загинули бджоли, знищено всю городину. Довкола у лісах загинули зайці, і всі свійська птиця також загинула», — розповіла Алла Войцехівська.

МБО «Екологія-Право-Людина» вимагає заборонити застосування ацетохлору та посилити контроль за ввезенням і використанням пестицидів в Україні.

«Ми готуємо заяви до суду, також звернулися до голови СБУ, тому що у 2015 році на територію України було ввезено 6 вантажівок із невідомими гербіцидами.

Ацетохлор, який використовувала фірма «Акріс Агро», заборонений у 2012 році до використання у країнах ЄС, і в 2013 році ― у Росії та Білорусі», — розповідає еколог.