14 липня 2019, 15:00, Урожай

Погодні умови можуть стaти причиною зниження врожaю плодово-ягідних культур

«Майбутній сезон однозначно стане менш врожайним в порівнянні з попереднім. Ми можемо побачити на чверть зниження виробництва в промислових агропідприємствах, зерняткових, кісточкових і ягідних культур, які традиційно вирощуються в Україні. Виробники скаржаться на дощову весну, посушливе літо, за рахунок швидких перепадів температур і град. Попереду ще два місяці, які за рахунок погодних умов будуть, як лотерея, для виробників зерняткових культур», — зазначив Дмитро Крошка.

За його словами, урожай яблук в Україні в поточному сезоні може скоротитися на 30% (655 тис. т в 2018 р, прогноз збору в 2019 р.  460 тис. т), кісточкових культур  на 15,6% (45 тис. т в 2018 р, прогноз в 2019 г.  38 тис. т), традиційних ягідних культур  на 11,5% (26 тис. т в 2018 р, прогноз в 2019 г.  23 тис. т).

«Поряд з цим за рахунок вступу в плодоношення істотних площ лохини обсяги виробництва цієї ягоди будуть збільшені. У минулому році ми зібрали близько 3 тис. т, в цьому році вийдемо на 4 тис. т. За підсумками майбутнього маркетингового року вийдемо на зростання експорту», — підкреслив голова Української асоціації аграрного експорту.

Він також вважає, на цьому тлі будуть рости ціни на весь асортимент виробленої в Україні плодово-ягідної продукції. Найбільш відчутним може стати зростання ціни на яблука, при цьому ціна на лохину може залишатися стабільною або навіть знизитися.