11 липня 2019, 14:31, Урожай

Собівартість вирощування пшениці зросла, а ціни на зерно знизилися

Збирати озиму пшеницю тут почали буквально кілька днів тому і вже змолотили майже всю площу. Як розповів керівник господарства Анатолій Татарчук, контрольні заміри сьогоднішньої продуктивності по цій культурі складають 7,2 т/га, а отримують зерно третього класу.

«Торік врожайність у нас була на рівні лише 6-6,2 т/га, але через опади та хвороби я отримав на третину менше прибутку, ніж планував», — каже Анатолій Татарчук.

Попри приріст врожайності аграрій побоюється, що і цьогоріч не вдасться отримати хороших прибутків із пшениці через падіння ціни на неї. На його думку, сезон міг би бути успішним за умови, якщо б ціна склала хоча б 6 тис. грн/т, а не нинішні 4,6 тис. грн/т.

Керівник фермерського господарства зазначає: собівартість виробництва пшениці в його господарстві зросла до 20 тис. грн/га. Із цієї суми найбільше відрахувань складають податки та розрахунки із власниками земельних паїв (близько 8 тис. грн/га), а також на добрива та захисні препарати (теж близько 7 тис. грн/га). Сівба та збирання без форс-мажорних обставин обходяться в 4-5 тис. грн/га.

«Гроші тут зариті нереальні. Оприскувач заїжджав кожен тиждень. Якби не посуха, то можна було отримати всі 8 т/га», — каже він.

Як пояснює експертка управління агроекспертизи департаменту підтримки агробізнесу Credit Agricole Bank Діна Сапич, очікуване збільшення пропозиції зернової продукції з боку сільгоспвиробників негативно вплинуло на ціни ще до початку зернозбиральної кампанії. Нагадаємо, що за останніми оцінками українських фахівців та спеціалістів Мінсільгоспу США (USDA), в Україні очікується рекордний вал зернових врожаю 2019 року на рівні 30 млн т. Водночас Діна Сапич відзначає, що витрати на вирощування пшениці теж суттєво зросли через ріст витратної частини в розрізі практично всі складових собівартості.