10 липня 2019, 11:33, Україна

Рентабельність вирощування картоплі складає близько 30% — думка

«Сьогодні все менше і менше людей займаються бізнесом заради бізнесу. Ми як компанія, і як учасники Української асоціації виробників картоплі, вчимо своїх фермерів робити розрахунки, підраховувати скільки вкладається в гектар. Якщо говорити про картоплю і валову прибутковість — з гектара можна заробити 30-50 тисяч гривень, але перед цим доведеться вкласти 130-150 тис. Тобто рентабельність всього 30%. Якщо абстрагуватися — наприклад, в сою ви можете вкласти 10-12 тис. гривень, і отримати 20-25 тис. гривень, показник економічної ефективності 100%», — каже Микола Гордійчук.

Саме з цієї причини, вважає фахівець, багато фермерів стали рахувати рентабельність не з гектару, а з вкладених грошей. Варто окремо відзначити і вкладення коштів в обладнання. Зернові комбайни не підходять для картоплі, тому для того, щоб переключитися з картоплі на зернові — потрібно інвестувати в нову техніку. Це вимагає вкладень. Багато великих компаній, переорієнтувавшись, йдуть з картопляного бізнесу. Замість них заходять маленькі компанії, тому загальний баланс картоплі в Україні не змінюється протягом останніх кількох років.

Також фахівець зазначив, що погодні умови цього літа позначаться на майбутньому врожаї картоплі негативно.

«Звичайно позначиться, особливо з огляду на те, що в нас більшість картоплі не на поливі.  Зараз ситуація критична в більшій мірі не через високу температуру, а через те, що вона тримається дуже довго. Що роблять фермери сьогодні, в тому числі і ми: підтримуємо рослини різними біопрепаратами і амінокислотами. При такій спеці вони переживають стрес, тому давати хімію виключено. Зараз період цвітіння, рослини потребують максимальної підтримки. Помічаємо, що на даний момент багато фермерів використовують препарати і стимулятори росту, навіть ті, хто раніше до них не вдавався», — розповів він.