10 липня 2019, 08:25, Україна

Найбільш рентабельні в Україні олійні та горох

Такому динамічного зростання зовнішньоекономічних показників, пов'язаних з рослинництвом, сприяв рекордно великий урожай зернових, зібраних в 2018 році, — близько 70,1 млн т. Крім того, на найвищому рівні в минулому році були валові збори соняшнику і сої.

Олійні культури є найбільш рентабельними в Україні. Наприклад, рентабельність вирощування соняшнику становить від 60 до 80%, залежно від врожаю і кон'юнктури цін в конкретному періоді. Через це, до 2016 року площі під соняшником були збільшені на 20,2% в порівнянні з 2013-м, до 6 млн га, що склало 23% всіх посівних площ в Україні.

Збільшення площ призвело до зростання виробництва, але воно могло би бути ще більше у разі більш активного застосування інтенсивних методів. Так, по використанню мінеральних добрив Україна значно відстає від сусідніх країн. Якщо у нас на гектар вноситься в середньому 20,7 тонн азотних добрив, то в Польщі цей показник становить 51,7 тонн, а в Білорусі — 50,1 тонни.

Крім зернових і соняшнику, українські аграрії приділяють увагу і іншим високомаржинальним олійним, серед яких виділяються соя та ріпак. Першою в минулому році було зібрано 4,4 млн тонн, а другого — 2,6 млн тонн.

Серед бобових культур лідируюче положення за посівними площами займає горох — 415,8 тис. га з 565,4 тис. під бобовими в цілому в 2017 році. У порівнянні з 2016 роком посадки гороху збільшилися відразу на 73%, і прогнозується, що ця тенденція продовжиться, оскільки попит на бобові на світовому ринку значно більше пропозиції.

Вирощування овочів в Україні поки що зосереджено в основному приватних домогосподарствах. Це пояснюється низькою привабливістю цього сегмента агробізнесу для великих підприємств і відсутністю достатньої кількості овочесховищ.

В цілому, за результатами аналізу ринку рослинництва в Україні напрошується висновок, що потенціал природно-кліматичних умов України використовується ще не в повній мірі. Цьому заважає невідповідність матеріально-технічної та технологічної озброєності галузі вимогам сьогодення.

Збирaльнa кaмпaнія в розпaлі. Інтерaктивнa кaртa «Урожай Онлайн 2018» допоможе слідкувaти зa темпaми і результaтaми жнив. Проект створено у партнерстві з компанією «Суффле Агро Україна». Слідкуйте за щотижневими оновленням та будьте у курсі останніх змін разом із Latifundist.com.