9 липня 2019, 08:20, ЗЗР

Польські агровиробники стурбовані скасуванням дозволів на використання диквату в ЄС

Термін дії використання запасів, що залишились у фермерів, закінчується 4 лютого 2020 року. Це дати, на які фермери повинні звернути увагу при застосуванні заходів на основі цієї речовини.

Видання зазначає, що перелік діючих речовин і, отже, засобів захисту рослин, які можуть використовуватися фермерами в Європейському Союзі, дедалі зменшується. При цьому проблема не впливає на фермерів в інших частинах світу. В результаті програють саме європейські виробники, тому що вони менш конкурентоспроможні порівняно зі своїми колегами з решти країн. У руках виробників практично немає замінників вилучених з обігу засобів, бо їх кількість і так обмежена.

Минулого року скасована реєстрація 17 активних речовин, у тому числі тіураму і пропіконазолу, так само і диквату.

Дикват у вигляді диквату диброміду був введений на ринок в 1958 році. Використовується для неселективної боротьби з бур'янами та десикації деяких культур, наприклад, картоплі, ріпаку. Він легко проникає крізь листя, стебла і кору, а швидко поширюється всередини. Тож навіть якщо незабаром після обприскування продуть опади, це не знизить ефективності засобу. П при контакті з ґрунтом дикват втрачає свою активність протягом 1-3 днів, найшвидше - на глинистих ґрунтах.

Як стверджує Farmer.pl, вплив згаданого рішення ЄС найбільше відчуватимуть виробники картоплі. Адже у Польщі препарати для десикації цієї культури польські аграрії використовують досить активно. На думку фахівців, це порушить технологію виробництва насіннєвого матеріалу картоплі.

«Нещодавні рішення щодо засобів захисту рослин в ЄС з точки зору їх впливу на безпеку людей та природного середовища усувають багато речовин, до яких вже звикли фермери-виробники картоплі. Це, зокрема, і дикват. За всієї поваги до безпеки, але часто здається, що видалення багатьох діючих речовин з переліку допущених до застосування насправді перебільшене і не враховує реалії функціонування сучасного сільського господарства», - зазначає доктор Войцех Новацький, керівник Інституту селекції та акліматизації в Ядвісіне.

Хоч нинішня площа насіннєвих насаджень картоплі у Польщі становить лише близько 6 тис. га, але є шанс, що площі будуть збільшуватись.  Нещодавно Міністерство сільського господарства Польщі розпочало «Програму польської картоплі», яка передбачає збільшення обсягів насіннєвої продукції цієї культури.