3 липня 2019, 15:21, Технології

Для збільшення врожaйності в «АГРОТРЕЙД» роблять стaвку нa точне землеробство

«У цьому році після збирання ранніх зернових будемо проводити електронне картографування полів. Дана технологія полягає в тому, що на поле на ділянках з різною врожайністю буде проводитися аналіз вмісту поживних речовин у ґрунті. Надалі сюди диференційовано будуть вноситися добрива, диференційовано буде проводитися і посів », – зазначає старший агроном і в. о. директора підприємства «Колос» Сергій Костенко.

Зараз, за ​​словами фахівців, на полі 100 га може бути 5 різних видів дaних про вміст поживних речовин в ґрунті. Чaстково це викликано нерівностями полів, які розміщуються на схилах і в балках. Фізично вирівнюють поля перед посівом за допомогою шлейф-рейки Вега-7. Роблять так другий рік, кажуть, що за рахунок дружніх рівномірних сходів отримують надбавку 5% до врожайності. За допомогою технології диференційованого внесення добрив розраховують «вирівняти» поле і за поживними речовинами.

Для тестування цієї технології передбачається виділити 1 тис. га, на яких посіють всі основні культури агрохолдингу. Будь-які нововведення спочатку тестують на невеликих площах.

Всі препaрaти ALFA Smart Agro
Читати

Це загальне правило по холдингу поширюється і на тестування нових ЗЗР. Нові препарати закуповуються на 1% від загальної площі. Якщо препарат спрацював, то на наступний рік ним обробляється 5% посівів, а ще через рік – до 100%. Так було, наприклад, і з ALFA Smart Agro. З цим виробником почали працювати 5 років тому. Тепер деякі препарати компанії використовують майже на 100% площі.

«Наприклад, Фенікс Дуо® – фунгіцид, який містить два ефективних діючих речовини. Його застосовуємо від септоріозу та інших хвороб, які з'являються на пшениці на 100% наших полів. Також ми застосовуємо Тріатлон®. Цим препаратом користуємося другий рік. Аналогів йому в Україні не бачу. Працює він добре за рахунок вдалої комбінації 3 сильних діючих речовин. Ми чекаємо, коли піднімається сам бур'ян, і даємо йому, так би мовити, «спробувати» Тріатлон®. У нас на даний момент поля ідеально чисті після одноразового внесення», –розповідає Сергій Костенко.

У «АГРОТРЕЙД» в цьому році очікують хороший урожай: як мінімум 5 т/га пшениці, 8 т/га кукурудзи, 2,2 т/га озимого ріпаку та 2,8-3 т/га сої. Однак, підкреслюють фахівці, точні дані можна буде назвати, коли урожай буде не в полі, а в коморі.