3 липня 2019, 19:00, Світ

2019 рік стaв нaйгіршим для виробників кукурудзи в Aмериці

Торішнє вологе літо і сніжна зима, поряд з запізнілою весною і дощами, фактично зруйнували бізнес багатьох американських фермерів. За даними Міністерства сільського господарства США, період із травня 2018 року по квітень 2019 року був найвологішим 12-місячним циклом в історії країни.

За словами Джо Возницького, метеоролога та оперативного прогнозиста Commodity Weather Group, з початку квітня кукурудзяний пояс Америки зіткнувся з рекордними опадами. 

Вплив поганої погоди виявилося реальністю для фермерів на всій території Сполучених Штатів.

«Виробники, угіддя яких розташовані в низинах або на вологомістких грунтах, залишаться без врожаю», – сказав Натан Філдс, віце-президент Національної асоціації виробників кукурудзи.

Найбільше від негоди постраждала кукурудза, меншою мірою соя і пшениця. Виробники сої, наприклад, пропустили оптимальний час сівби через повінь. 

«У нас ніколи не було тих проблем, з якими ми зіткнулися в цьому році в результаті надмірних опадів», – підкреслив Арлан Судерман, головний економіст по сировинним товарам INTL FCStone.

Погодні умови не дають а досі аграріям вийти в поля з сівалками, що зрештою призведе до зменшення кількості посівних площ. За даними Міністерства сільського господарства США, до середини травня в країні було засіяно менше половини запланованих площ кукурудзи. Останній раз подібне відбулося в 1995 році, коли було засіяно лише 50% запланованих площ. Що стосується сої, то до 19 травня було посіяно лише 19% від запланованого, що є мінімальним показником з 1996 року.

«Повний розмір втрат стане відомий тільки через кілька місяців. Фермерське співтовариство вже кілька років перебуває у стресовому стані, особливо після падіння цін близько п'яти років тому через надлишок пропозиції. В цьому році умови можуть погіршитися», – вважає Натан Філдс.

Торішні вологі умови, за якими послідувала дуже сніжна зима і відстрочене настання весни, залишили землю безперервно насиченою вологою навіть до того, як почалися сильні опади.