2 липня 2019, 16:20, Україна

Потенціал урожайності сої у Україні реалізований наполовину — експерт

На сьогоднішній день Україна входить в ТОП-10 світових виробників сої по посівної площі і є лідером в Європі за цим показником. Основними регіонами виробництва сої в Україні стали Полтавська, Хмельницька, Київська, Кіровоградська, Житомирська, Сумська області. При цьому максимальної середня врожайність в 2018 р (за офіційними даними) була в Запорізькій (3,2  т/га), а мінімальної - в Миколаївській (1,33  т/га) областях. 

Необхідно відзначити, що в цілому по країні в останні роки середня врожайність сої була нестабільною і коливалася в діапазоні 1,3-2,5 т/га, експерти оцінюють потенціал врожайності сої в Україні на рівні 3,5-4,8 т/га. На думку Сюзанни Григоренко, виконавчого директора Насіннєвої асоціації України, реалізація цього потенціалу - головний виклик як для фермерів, так і для постачальників МТР, особливо виробників і постачальників насіння. І питання зростання частки сертифікованих якісного насіння є головним.

На даний момент за прогнозами, врожайність сої в Україні в поточному сезоні складе 2,5 т/га, а виробництво - близько 4 млн. тонн.