2 липня 2019, 09:31, Світ

Сорго може допомогти у боротьбі проти попелиці (aмерикaнський досвід)

Дослідники вивчили роль хімічних речовин флавоноїдів, виділених сорго, в боротьбі з попелицею. 

Для захисту від шкідників, таких як попелиця, сорго розробило захисні механізми, які включають біосинтез вторинних метаболітів, в тому числі флавоноїдів, для того, щоб отруїти шкідників.

Всі стaтті з #американський досвід

Читати

Результати показують, що флавоноїди можуть потенційно використовуватися як потужний засіб захисту культур від комах-шкідників, .

«Рослини сорго еволюціонували для точного виділення сполук, які забезпечують захист від шкідливих комах, в тому числі сосальщиков, причому, ці речовини не завдають шкоди корисним комахам. Нам було б корисно на цій основі розробляти нетоксичні інсектициди», - Суріндер Чопра, професор генетики кукурудзи в штаті Пенсільванія, який очолював наукову роботу.

У пaрaлельному лабораторному експерименті дослідники годували дві групи дорослих попелиць матеріалом з тканин листя сорго, але в один раціон вони додали екстракт, що містить флавоноїди. Через кілька днів більшість комах на дієті, збагаченої флавоноїдами, померли, так і не зробивши потомство.

Роботa може стати першим кроком на шляху до розробки нових ,,біопрепaрaтів для захисту рослин, сказав Чопра: «Наскільки добре флавоноїди діють проти інших травоїдних шкідників, вивчається, але ми знаємо, що проти кукурудзяного попелиці вони досить ефективні».