28 червня 2019, 17:20, Україна

Інвестиції у вирощування енергетичної верби окуповуються на 6-7 рік — експерт

Про це розповів Севастян Трушевський, директор із розвитку «Украгроенерго», керівник Центру вирощування енергетичної верби, пише agrotimes.net.

1 га плантації енергетичної верби дає 160-180 кубометрів сировини за трирічного циклу збирання врожаю, що здатні замістити 13,5 тис. кубометрів природного газу.

«За нашими підрахунками, внутрішня норма прибутковості вирощування енергетичної верби становить понад 30%. Для фермера, в якого є сушарка, це — доволі вигідний варіант, бо таким чином можна забезпечити власні потреби в енергії, а надлишок продавати ТЕЦ або котельні, розташованій по сусідству», — зауважив Севастян Трушевський.

За його словам, 1 кубометр тріски — це близько 0,3 тонни за вологості 45-55%, за такої вологості рослина перебуває у стані спокою.

«Утім, за всіх переваг такого виду бізнесу охочих працювати в ньому небагато. Одна з причин полягає в тому, що вирощування енергетичної верби — це довгі інвестиції. Вкладені кошти починають окупатися під час збирання другого врожаю, тобто на шостий-сьомий рік після садіння. А якщо в рік догляду припуститися помилок у технології вирощування, то добрих урожаїв очікувати не варто», — підсумував Севастян Трушевський.