27 червня 2019, 15:10, Добрива

Серед аграріїв щороку зростає потреба в міндобривах

Про це йдеться в матеріалі «Все, що треба знати про ціну добрив в Україні» на Kurkul.com.

Нагадаємо, нещодавно Кабмін вніс зміни до переліку товарів заборонених до ввезення з Росії, до нього потрапили і мінеральні добрива.

Уряд заборонив ввезення до України російських добрив та сільгосппродукції
Читати по темі

Ситуація, що складається на українському ринку міндобрив, може стати загрозливою для аграріїв незалежно від розмірів їхніх господарств та потужностей виробництва. Експерти попереджають про можливий ріст ціни азотних та комплексних добрив, що, при загальному зниженні рентабельності рослинництва може привести до колосальних збитків агросектору, закріплення сировинного напрямку виробництва, переходу виробників у «тінь» та загального просідання економіки.

Варто зазначити, що ємність ринку добрив України, за оцінками аналітиків Pro-Consulting, у 2016 році складала 5,25 млн тонн, хоча ще у 2012 році цей показник становив 8,66 млн тонн. Тим часом, вітчизняне виробництво добрив наразі покриває лише трохи більше 30% від потреби українського агросектору.

Незважаючи на зростаючу потребу в добривах, у розрахунку на 1 га посівних площ цей показник все ще відстає від рівня європейських країн і наразі становить близько 123 кг/га.

За даними ФАО ООН, найвищий показник спостерігається у Нідерландах, де на 1 га використовується 258 кг мінеральних добрив у перерахунку на 100% основних поживних речовин, у Великобританії — 247 кг, Ізраїлі — 240 кг, Німеччині — 202 кг, Білорусі –194 кг, Польщі — 176 кг, Франції — 169 кг, Чехії — 153 кг, США — 137 кг.