24 червня 2019, 17:35, Технології

Вітчизняні науковці дослідили ефективність використання системи no-till

Дослідження з аналізу використання системи землеробства no-till протягом 8-10 років проводились на полях ДПДГ «Асканійське». Про це на засіданні бюро Президії НААН розповіла Раїса Вожегова, директор ІЗЗ НААН.

Результати багаторічних досліджень вчених Інституту зрошуваного землеробства НААН доводять, що щільність складання ґрунту за нульового обробітку у сівозміні на зрошенні зменшилась з 1,41 г/ см³ до 1,27 г/ см³, що складає близько 11%. Пористість шару ґрунту 0-40 см, на початок вегетаційного періоду, збільшилась з 45,0% до 52,0%, тим часом, продуктивність сівозміни no-till зросла за рахунок приросту органічної речовини на 6,9 т/га та приросту гумусу — на 0,3 т/га. Еколого-економічний ефект склав 46 тис. грн/га.

«Аналіз практичного досвіду використання nо-till а в ФГ «Аркадія» Братського району Миколаївської області та ПП «Агрофірма-Додола» Великоолександрівського району Херсонської області та інших сільськогосподарських підприємствах України доводить ефективність використання цих систем як з економічної, так і з екологічної сторони», — зауважила Раїса Вожегова.

Так, екологічний ефект застосування nо-till систем землеробства базується на:

  • відновленні природної родючості ґрунту, збільшенні вмісту гумусу до 0,5 т/га, органічної речовини — до 7,0 т/га в умовах зрошування і відповідно 0,3 і 4,0 т/га на неполивних землях;
  • підвищенні біологічної активності ґрунту за рахунок відновлення мікроорганізмів, появи черв'яків, активності засвоєння фосфору і калію за рахунок покривних культур,  про що свідчить приріст органічної речовини та гумусу;
  • збереження природної вологи та її конденсація в шарі 5-10 см за рахунок різниці температур ґрунту і повітря, а також зменшення викидів органічного вуглецю, який в ґрунті сприяє накопиченню природної вологи;
  • зменшення інтенсивності або призупиненні процесів водної і вітрової ерозії, особливо на силових землях.

Економічний ефект базується на:

  • скороченні витрат на оплату праці в 1.5 разів;
  • витрат на амортизацію техніки в 1,5 рази, а на паливно-мастильні матеріали — у 2,2 рази;
  • зменшенні потреб в сільськогосподарській техніці, оскільки необхідні тільки трактори, сівалки та оприскувачі.

На основі проведених досліджень та аналізу виробничої діяльності науковці пропонують розробити та науково обґрунтувати технології вирощування сільськогосподарських культур за системи nо-till, обґрунтувати систему формування покривних «мікс-культур» та перевірити їх ефективність для різних ґрунтових, кліматичних і погодних умов.

Окрім цього, у планах вчених: дослідити та науково обґрунтувати норми висіву сільськогосподарських культур з метою економії коштів на насіння, розробити систему захисту культур від хвороб, шкідників та патогенних організмів з використанням сучасних еколого-безпечних пестицидів.