25 червня 2019, 09:20, Урожай

Погодні умови сприяють гарному врожаю соняшнику

Про це повідомляють аналітики АПК-Інформ.

«Підвищення температури повітря по всій території, що почалося в кінці травня, зумовило інтенсивне наростання тепла. Станом на 15 червня суми ефективних температур вище плюс 10°С і перевищували середні багаторічні показники на 70-180°С. Підвищене теплозабезпечення зумовило прискорення утворення суцвіть і кошиків, яке почалося з випередженням середніх багаторічних термінів на 2-3 тижні. Густота сформованих посівів, за визначенням метеостанцій, перебувала в межах 400-660 рослин на 100 кв. м, що дещо більше, ніж в минулому році», — повідомляють аналітики.

Дощі, що пройшли за період квітень-червень, сприяли поповненню запасів вологи на більшості площ. На середину червня в орному шарі ґрунту запаси продуктивної вологи були переважно достатніми і задовільними (від 11 до 40 мм). Однак на окремих площах Одеської, Херсонської, Донецької, Дніпропетровської і Харківської областей, де опадів за цей період було значно менше норми, вони знизилися до незадовільних  2-10 мм продуктивної вологи, місцями в Донецькій області ґрунт був зовсім сухий.

Запаси продуктивної вологи метрового шару ґрунту на більшості площ відповідали достатнім (81-120 мм) і оптимальним (121-160 мм і більше) показникам. Місцями в південних, а також у Дніпропетровській і Чернігівській областях вони не перевищували 40-80 мм.

За розрахунками, станом на 15 червня агрометеорологічні умови (відповідність тепло- і вологозабезпечення потребам рослин) для формування врожаю соняшнику оцінювалися як 85-100% від оптимальних.

В нинішньому році в Україні очікується середня врожайність соняшнику  2,33 т/га, що на рівні минулого року, валовий збір (з урахуванням даних Мінагрополітики про розміри посівних площ 2019 р.) складе 13,5 млн тонн. Дозрівання соняшнику у 2019 році очікується на 1,5-2 тижні раніше середніх багаторічних термінів.