23 червня 2019, 09:00, Україна

Малим фермерам було б вигідно вирощувати медичні коноплі — експерт

Таку думку висловив Іларіон Ярошенко, кандидат фармацевтичних наук, директор компанії «Фарм-регістр ЛТД», пише agro-yug.com.ua.

Він зауважив, що для даних цілей необхідне крафтове вирощування конопель з високим вмістом тетрагідроканнабінолу.

«І ось якщо ми говоримо про коноплі як про джерело вітамінів, харчування, ліків, то її повинні вирощувати саме маленькі фермерські господарства. А вміст тетрагідроканнабінолу має бути вище 13%. Тільки тоді буде рентабельне виробництво», — наголосив Іларіон Ярошенко.

Він додав, що вирощування конопель з менш насиченим складом каннабіноіда робить бізнес в цій сфері нерентабельним.

«Мені потрібно переробити 10 тонн, щоб отримати одну баночку ліків. Якщо в Україні зробити аналог «Сатівекса» (препарат для полегшення болю і спазмів, пов'язаних з розсіяним склерозом — ред.), То він буде дорожче в 52 рази. Хто його тоді придбає?», — зазначив Ярошенко.

Директор компанії «Фарм-регістр ЛТД» також звернув увагу, що дана сфера потребує симбіозу науки і бізнесу. Втім, згідно з чинним законодавством на даному етапі це неможливо.

Варто відзначити, що з кожним роком в світі сфера використання конопель тільки збільшується. Уже налічується більше 20 тис. виробів з використанням конопель. Світовими лідерами вирощування конопель є Канада — 56 тис. га, Китай — до 20 тис. га, Франція і США — в межах 10 тис. га. Найбільшими експортерами конопляної оліє в світі є Китай, Індія, США, Німеччина та Іспанія.

Органічні коноплі: як їх вирощують у господарствах Арніки? 
Читати по темі

Крім цього, культура є безвідходної: продаються і використовуються всі частини рослини. Насіння в якості їжі, в хлібопекарській та кондитерській промисловості. Із зерна отримують конопляну олію, а після віджимання залишається шрот, який також використовується в кондитерських цілях. Все частіше в світі набирає обертів медичне застосування з використанням листя, суцвіть конопель. Стебло — текстиль, композиційні матеріали, будівництво, папір. Навіть коріння можуть використовуватися як медичні засоби.

Відзначимо, що в Україні медичні коноплі заборонені на всіх рівнях та внесені до списку особливо небезпечних наркотичних засобів. Її навіть досліджувати заборонено. І лікуватися медичними коноплями навіть важко хворим пацієнтам також заборонено. На сьогоднішній день в Україні дозволено лише вирощування технічних конопель.