23 червня 2019, 12:00, ЗЗР

Нематоди ефективні в боротьбі із західним кукурудзяним жуком

Доцент кафедри ентомології та екології дикої природи в Коледжі сільського господарства і природних ресурсів Університету США Айвен Хілтполд і представник Міністерства сільського господарства США, який очолює дослідження з генетики рослин в Університеті Міссурі Брюс Хиббард, дослідили ефективний спосіб використання нематод для захисту кукурудзи від шкідників, передає zerno-ua.com.

Щороку, збитки від шкоди західного кукурудзяного жука в США оцінюються в мільярди доларів. За час існування шкідник зумів розвинути стійкість до гранульованим і рідким інсектицидів, зміг обійти методи сівозміни та став невразливим перед гібридними рослинами кукурудзи. Десять років тому для боротьби з кукурудзяним жуком були виведені спеціальні гібриди зернової, які при нападі шкідників могли виділяти токсини. Гібриди виділяли інсектицидні токсини з бактерії під назвою Bacillus thuringiensis (Bt), але незабаром кукурудзяний жук зумів набути резистентність і до даного виду захисту.

Втім, нещодавно вчені Айвен Хілтполд і Брюс Хиббард виявили, що при проникненні шкідника всередину гібрида кукурудзи Bt, рослина посилає особливий хімічний сигнал, що привертає нематод, які харчуються личинками західного кукурудзяного жука.

Набута стійкість шкідника до гібридної кукурудзи Bt піддала шкідника ще одному рівню захисту: хімічній сполуці, яка виділяється виключно для залучення нематод під час атаки на кукурудзу резистентного шкідника. Варто зазначити, що при поширенні нерезистентних шкідників дані сполуки не виділяються, оскільки шкода рослині в такому випадку несуттєва.

«Якщо ви використовуєте правильний сорт кукурудзи разом з нематодами, у вас є шанс контролювати стійку популяцію кукурудзяного жука. Цей спосіб дозволяє побороти резистентних шкідників, виникнення подальшого опору в яких суттєво знижується» — заявив пан Хілтполд.

Однак, за словами доцента кафедри ентомології та екології дикої природи в Коледжі сільського господарства і природних ресурсів Університету США, вводити нематоди в якості прикладного захисту досить затратно. Вони не є економічно вигідним способом профілактичного контролю за популяціями західного кукурудзяного жука. Втім, їх можна використовувати для лікування проблемних зон і вогнищ резистентності.

Деякі виробники скептично ставляться до нематод. І, звичайно, деякі види нематод становлять загрозу для сої. Втім, нематоди, які використовують гібридами Bt, не харчуються рослинами, вони комахоїдні.