21 червня 2019, 10:20, ЗЗР

Стебловий метелик масово шкодить посівам кукурудзи на Прикарпатті

Про це інформує ГУ Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Для збереження урожаю кукурудзи спеціалістам господарств усіх форм власності рекомендується проводити постійний моніторинг посівів кукурудзи і при виявленні стеблового метелика, застосувати біологічні, або хімічні методи боротьби з шкідником.

«Оптимальними для реалізації потенційної плодючості метеликів будуть температури повітря 18-30°С та вологість понад 70%, для розвитку яєць сприятливими є температура 25°С та вологість повітря 90-100%. Окрім прямих втрат, пошкодження метеликом призводить до збільшення ураженості кукурудзи фузаріозом, за якого погіршуються посівні та харчові якості зерна», — зазначають фахівці.

13 шкідників на одну кукурудзу. Шукайте скоро на полях України
Читати по темі

Для обмеження шкідливості стеблового (кукурудзяного) метелика на початку та під час масового відкладання яєць фахівці рекомендують проводити випуск трихограми з нормою 50-100 тис. самиць, знищення бур’янів та квітучих нектароносів. Ураження яєць трихограмою сягає 60-75%. Ефективність трихограми залежить від погодних умов, біологічних показників комахи, чіткого дотримання регламентів, методики та технології застосування трихограми на конкретному полі.

У разі хімічної боротьби рекомендується застосувати препарати, відповідно до переліку пестицидів і агрохімікатів, дозволених до використання в Україні.