17 червня 2019, 16:20, ЗЗР

Лисохвіст показав ознаки розвитку стійкості до гліфосату

Про це повідомляє farminguk.com.

Команда дослідників з Великобританії розробила метод прогнозування ризику резистентності до того, як стійкість виникне в польових умовах, і застосувала його для тестування бур'яну лисохвоста.

Доктор Девід Комонт, експерт по смітних рослин з Rothamsted Research, сказав, що система раннього попередження спрацювала.

«Ми знайшли докази того, що ряд популяцій лисохвоста реагує на застосування гліфосату тим, що знижує чутливість до цього гербіциду. Важливо відзначити, наші результати показують наявність проблеми до того, як рослини розвинули високі рівні опору в польових умовах, а, значить, залишається можливість вжити заходи», — говорить вчений.

Гліфосат є одним з небагатьох гербіцидів, до яких бур'ян ще не розвинув стійкості.

Використання гліфосату британськими фермерами зросла у вісім разів за останні 30 років. За словами доктора Пола Неві, голови дослідницької групи з екології і еволюції бур'янів в Rothamsted Research, саме великі обсяги застосування гербіциду ведуть до розвитку стійкості.

«Ми виявили, що популяції лисохвоста з великим історичним впливом гліфосату зараз є найменш чутливими до цієї хімічної речовини. Якщо вплив гліфосату продовжить рости, тільки питання часу, коли виникне резистентність. Гліфосат слід використовувати розумно в стратегіях, які поєднують використання гербіцидів з іншими методами управління культурою », — сказав він.

Результати наукової роботи, опубліковані в журналі New Phytologist, демонструють абсолютно новий підхід до моніторингу стійкості — виявлення ознак еволюції опору до того, як аграрії зіткнуться з проблемою в польових умовах.