13 червня 2019, 15:25, Урожай

Фузаріоз загрожує врожаям зернових на Волині

За даним ГУ Держпродспоживслужби у Волинській області, ураження рослин збудниками фузаріозу відбувається від початку колосіння до повної стиглості зерна, а критичною фазою являється фаза цвітіння.

За даними Інституту захисту рослин НААНУ, 90% фузаріозу — це аерогенна інфекція, яка уражує колосовий стрижень саме у фазу цвітіння.

Візуально симптоми ураження на колосі проявляються з фази наливання зерна у вигляді побіління лусок колосків на загальному зеленому фоні здорового колоса. Оптимальні умови для зараження та розвитку хвороби — часті дощі, підвищена вологість і температура повітря 28-30°С. Шкідливість захворювання особливо посилюється за вилягання посівів. Розвиток патогену продовжується і під час зберігання зерна, коли його вологість досягає 18% і вище. За раннього найнебезпечнішого ураження колоса утворюється щупле неповноцінне зерно з низькою чи втраченою життєздатністю, яке легко відвіюється при сортуванні. За пізнього ураження зерно за величиною не відрізняється від здорового, але знижуються його посівні якості.

Для захисту колосу від фузаріозу та інших хвороб спеціалісти рекомендують проводити профілактичні заходи захисту у фазу початку цвітіння (коли цвіте 5-10% рослин), а за відсутності такої можливості — до наливу-молочної стиглості зерна, дотримуючись строків останньої обробки до збирання урожаю.

«Першочергову увагу слід приділити насінницьким посівам та товарним посівам, де створюються сприятливі умови для накопичення і поширення інфекційного початку (розміщеним по колосовим попередникам та кукурудзі на зерно, загущеним посівам, з високими нормами внесених азотних добрив, а також посівам, де ще не застосовувалися фунгіциди)», — відзначають фахівці.

Читати по темі: Вони не пропускають жодного року: хвороби пшениці та методи боротьби з ними