15 червня 2019, 09:00, Урожай

Підприємець розповів як заробити на лікарських травах

За сезон сімейне господарство вирощує до 20 тонн лікарських рослин: ромашку, мелісу м’яту, ехінацею, валеріану, шавлію, нагідки, фенхель та кріп, пише seeds.org.ua.

«Я колись працював директором радгоспу лікарських рослин. Я знаю, що забезпечення України власними лікарськими травами складає лишень 48% а 52% ми закуповуємо за кордоном», — розповідає Микола Прудивус.

Лікарські рослини сьогодні — нішеве виробництво, тому тут дуже відповідально відносяться до справи. Рослини вирощують без добрив та пестицидів, висушують в спеціальних сушилках.

«Справа прибуткова, але дуже трудомістка. На таких чаях за сезон можна заробити 300-400 тис. На загальному, на опті, на продажу можна заробити навіть мільйон і трохи більше. Але дуже великі витрати», — ділиться підприємець.

Окрім власного виробництва господарств співпрацює з місцевими селянами. З отриманої продукції тут створюють авторські трав’яні суміші.

«Їздимо до них, закуповуємо рослини. Забезпечуємо насінням. Вони навіть вирощують в себе на присадибних ділянках мелісу, м’яту, нагідки, ромашку. В нас постійна співпраця з місцевим населенням», — додає Микола Прудивус.