12 червня 2019, 10:10, Україна

Початок літа видався для аграріїв спекотним та дощовим

Попри те, що дні були досить спекотними та ясними, на більшості територій спостерігались короткочасні зливи або грози з незначним посиленням вітру. За даними моніторингу Метео Фарм, середньодобова температура повітря протягом першої декади червня перебувала в межах 19-24°С. Максимально піднімалась в Луганській та Херсонській областях до плюс 34°С.

Середньодобові показники температури ґрунту становили в середньому від 18 до 22°С, на Півдні — плюс 23-24°С.

Протягом першої декади червня найнижчий рівень зволоження ґрунту спостерігався на Півдні 19-22%. На Заході, в Вінницькій та Черкаській областях досить зволожений 25-27%.

Середня швидкість вітру в Північних, Західних, Центральних та Південних областях становила 3 м/с, на Сході 4 м/с. Максимальна швидкість вітру 9-10 м/с спостерігалась в Південних областях. Вологість повітря перебувала в межах 57-75%, атмосферний тиск 761-765 мм.рт.ст.

Найбільша кількість активних та ефективних температур з початку вегетації накопичено в Запорізькій, Миколаївській, Херсонській, Донецькій, Луганській, Харківській, Закарпатській областях. Найменша кількість активних та ефективних температур накопичено в Івано-Франківській, Волинській, Львівській, Рівненській, Тернопільській, Хмельницькій та Чернівецькій областях.

Протягом першої декади червня випала досить незначна кількість опадів. Місцями спостерігались зливові дощі та град. Найбільша кількість опадів зафіксована в Північних та Центральних областях. Також в Миколаївській, Одеській, Чернівецькій, Івано-Франківській та Харківській областях. Незначна кількість опадів випала в Донецькій, Волинській, Львівській та Рівненській областях.

Гідротермічний коефіцієнт зволоження, який показує вологість клімату в першій декаді червня понизився. На Сході посушлива ситуація, особливо в Донецькій області. В Запорізькій області сильна посуха. На Заході також спостерігався низький показник коефіцієнту зволоження, але за рахунок надмірного зволоження цих областей в травні, в регіоні збереглись значні запаси накопиченої вологи.

Детальніше про вологість та температуру ґрунту, тривалість сонця та ймовірність опадів дізнавайтесь з агрометеорологічного прогнозу погоди на meteo.farm.