12 червня 2019, 08:20, Україна

Оприлюднено прогноз впливу глобального потепління на агросектор України

Україна — велика країна, тож для різних регіонів наслідки потепління будуть різними, але прогноз вказує — матимемо більш теплі зими, особливо у північній частині, а літо стане на 2,5-3°С теплішим по всій державі, пише businessviews.com.ua.

Опади у північних регіонах взимку зростуть і влітку зменшаться в усіх регіонах. Снігу буде менше, ніж зараз, бо збільшення температури на 1°С призводить до зменшення кількості днів зі сніговим покривом на 10-15%. Очікується, що ще одним наслідком кліматичної кризи стане підвищення рівня моря на 2 метри.

За прогнозами науковців, підвищення температури на 1°С також призведе до зниження середньосвітового врожаю пшениці на 6%, а кукурудзи — на 7,4%.

Для того, щоб долати наслідки спекотного літа, аграріям доведеться налагоджувати і будувати іригаційні системи, бо наразі лише 1% орних земель в Україні зрошується. Додатково можна буде переходити до вирощування більш стійких до тепла і посухи культур.

Сценарії зміни середньої вологості верхнього шару ґрунту показують, що зростання температури в межах планети на 1,5°С не призведе до катастрофи для сільського господарства України, але якщо температура зростатиме і надалі, Америка, південь Африки, Європа, а з ними й Україна, матимуть проблеми з врожаєм.

Інші країни занепокоєні змінами клімату і вже розробляють механізми стимулювання скорочення викидів вуглекислого газу, який є одним з головних парникових газів. До 2030 року експерти ООН пропонують ввести податок на викиди діоксиду вуглецю в розмірі від 135 доларів за тонну.

При помірному зростанні температури, інвестиціях у зрошення та посухостійкі сорти проблем від глобального потепління для України не буде. Втім, навіть якщо Україна переживе зростання температури відносно непогано, то багатьом країнам точно пощастить менше.

Динамічна інфографіка: урожайність ранніх та пізніх культур за 2016/17/18 роки.