11 червня 2019, 16:20, ЗЗР

Експерт розповів про наслідки забруднення річки Рось пестицидами

Про це в коментарі виданню Latifundist.com розповів Андрій Лук'янченко, керівник напрямку ЗЗР компанії «Агроскоп Інтернешнл».

За словами фахівця, існують більш отруйні речовини, проте вони, як правило, не використовуються в сільському господарстві.

«Для припливу, в який вилилася тонна продукту, це може обернутися катастрофою. При концентрації 25 мг/л хлорпірифосу протягом 4 діб гине риба, а ракоподібні і інша дрібна фауна гине при концентраціях в 1-10 тис. разів менше», — зазначив Андрій Лук'янченко.

Для порівняння, інсектицид ДДТ (дихлордифенілтрихлорметилметан) не розкладається в природі і здатний накопичуватися в значних кількостях спочатку в рослинах, а потім і в теплокровних тварин, зокрема, в людському організмі.

«ДДТ здатний накопичуватись в організмах тварин і людини в тому числі. Хлорпірифос не здатний, тобто він досить швидко буде розкладатися і перетворюватися в нетоксичні сполуки. Але при цьому встигне завдати істотної шкоди екосистемі», — зазначив керівник напрямку ЗЗР.

Названо повний перелік агрохімікатів, які потрапили до річки Рось
Читати по темі

На думку експерта, після впадання припливу в р. Рось, речовини не будуть представляти особливої ​​небезпеки. Проте Андрій Лук'янченко акцентував на тому, що населення не було поінформовано про те, що трапилося на належному рівні. На його думку, в Україні, яка пережила Чорнобильську катастрофу, повинна бути комунікація безпосередньо між органами державної влади та населенням.

Андрій Лук'янченко зауважив, що наслідками потрапляння пестицидів до водойми можуть викликати низку проблем, перш за все, з нервовою системою людини.

«Попадання пестицидів у водойму може відображатися на діяльності нервової системи людини. Всі препарати — нервово-паралітичної дії. Практично всі інсектициди, які є, впливають на нервову систему і передачу нервових імпульсів», — підкреслив керівник напрямку ЗЗР компанії« Агроскоп Інтернешнл».