11 червня 2019, 09:15, Урожай

Дощі гальмують початок жнив зернових на півдні України

Про це повідомляє agro-yug.com.ua.

За словами Олександра Єрмолаєва, керівника фермерського господарства «Нива», рясні опади добре позначилися на розвитку кукурудзи, соняшника та пшениці. Разом з тим, негативно вплинули на фітосанітарний стан культур.

«Опадів випало вище норми — у нас за останні три тижні випало опадів більше 100 мм, місцями були шквали. В нашій окрузі багато фермерських господарств постраждали від граду, нас не сильно зачепило. Дощі випали в фазі наливу зерна, тому в загальному це добре відіб'ється. Інше питання — якість зерна. Рясні дощі спровокували розвиток багатьох грибкових захворювань на посівах зернових. Це погано, тому що сьогоднішні умови для розвитку цих захворювань хороші: висока вологість, температурний режим. Це негативно позначилось на фітосанітарному стані посівів», — зауважив керівника фермерського господарства «Нива».

Надія Іванова, голова фермерського господарства «Золотий колос», розповідає, що надмірні опади, а місцями град, «поклали» частину посівів. Проте, оскільки посіви ще не дозріли, є ймовірність їх відновлення.

«У цьому році однозначно жнива затримуються. Якщо в 2018 році 16-17 червня ми вже починали збирання врожаю, то в цьому році це не раніше кінця червня-початку липня. В основному, всі посіви ще зелені, йде налив зерна. Все залежить від погоди. Після дощів частина посівів «поклало», проте оскільки вони ще зелені, є надія на те, що вони піднімуться. Критичних речей не було, але місцями змило чорнозем на дорогу. Я співчуваю колегам, у яких був град і постраждали посіви. Нас це не торкнулося і стан посівів непоганий. У будь-якому випадку, збирати врожай розпочнемо пізніше звичного», — повідомила Надія Іванова.

Олександр Єрмолаєв також зауважив, що у зв'язку з підвищеною вологістю в ґрунті, початок жнив зернових культур змушені відкласти на 2-3 тижні.

«Ці дощі відтягують терміни збирання, запаси вологи у ґрунті зросли. Зараз годуємо азотом кукурудзу та соняшник на зрошенні. Залежно від того, яка буде температура жнива зернових розпочнемо через два-три тижні», — підсумував фермер.